Met name voor oud – cursisten biedt theologische vorming Leeuwarden ook dit jaar weer vijf losse thema –avonden aan over literatuur, bijbel en theologie. Maar behalve oud – cursisten zijn ook anderen welkom.

PROGRAMMA WINTER 2020

Solotoneel ‘De passie van Paulus’ met Peter Vermaat
Donderdagavond 16 januari speelt Peter Vermaat zijn nieuwe voorstelling 'De Passie van Paulus'. Peter Vermaat is verteller, dichter, theatermaker en theoloog, die zich laat hij inspireren door verhalen uit de grote spirituele tradities van Oost en West. In deze voorstelling maakt hij de passie voelbaar die de apostel dreef toen hij de wereld introk met hoe hij de boodschap van Jezus verstond. Als een volstrekte relativering van alle groepsdenken en de ontmaskering van elke vorm van morele superioriteit.
Tijd en plaats: 16 januari, 20.00 uur; Kurioskerk, Julianalaan 38.
Entree : € 5,00

Paulus – twee avonden over de recente Paulusbiografie van Tom Wright
Geen mens die de Europese cultuur zo diepgaand mee heeft gevormd als de apostel Paulus. Vorig jaar verscheen de Paulusbiografie van de Schotse Nieuwtestamenticus Tom Wright. Het boek is alom geprezen en voor dagblad ‘Trouw’ was deze biografie het beste theologische boek van 2019. Dankzij nauwkeurige bestudering van het Joodse milieu van de eerste eeuw is er in het beeld van de apostel Paulus de laatste jaren nogal wat bijgesteld. Wright neemt dat in deze biografie allemaal mee. Genoeg om te ontdekken dus, en een mooi vervolg op de solovoorstelling van Peter Vermaat.
Data: 231 en 30 januari.
Docent: Adri Terlouw, predikant te Lekkum

Mogelijkheden en onmogelijkheden van een dialoog tussen Christenen en Moslims

Oktober 2007 gaven 138 prominente moslimgeleerden de verklaring ‘A common Word’ uit, gericht aan de paus en andere christelijke leiders, waarin ze verklaren dat de geboden God liefhebben en de naaste liefhebben zowel te vinden zijn in de bijbel als in de koran. Van daaruit concluderen zij dat, wanneer de twee belangrijkste geboden in het christendom en de islam hetzelfde zijn, moslims en christenen samen kunnen werken aan vrede. Tegen de achtergrond van de eeuwenoude polemiek en vijandschap tussen moslims en christenen is dit een opvallend open pleidooi voor wederzijds respect en voor samenwerking. Op deze twee avonden maak je kennis met de inhoud van dit document en verdiepen we ons samen wat we er in onze eigen Nederlandse context mee zouden kunnen. Ook komt de dialoog tussen moslims en christenen aan bod en met name de vraag welke ruimte bijbel en koran ons bieden om die dialoog aan te gaan.
Data : 6 en 13 februari.
Docent: Jaap Kraan (1945), emeritus-predikant te Burgum. Van 1978-1985 was hij Stafmedewerker aan het Christelijk Studiecentrum te Rawalpindi, Pakistan. Van 1985-1989 predikant voor de ontmoeting met moslim-leerlingen in het christelijk onderwijs, daartoe o.a. aangesteld door de Gereformeerde Kerken in Nederland. Hij publiceert nog regelmatig over de ontmoeting met moslims.

Opgave via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

Alle thema –avonden worden gehouden in de Kurioskerk, Julianalaan 38.
Kosten: € 15,00 per avond (inclusief consumptie in de pauze en cursusmateriaal)

Aanmelden: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.