Met name voor oud – cursisten biedt theologische vorming Leeuwarden ook dit jaar weer vijf losse thema –avonden aan over literatuur, bijbel en theologie. Maar behalve oud – cursisten zijn ook anderen welkom.

 

Een goed verhaal
aan de hand van een verhaal van Flannery O’Connor

Waarom zou je eigenlijk een verhaal lezen? Deze vraag bespreekt literatuurcriticus Tjerk de Reus aan de hand van een verhaal van Flannery O’Connor (1925-1964). In Nederland niet zo erg bekend, maar in de Verenigde Staten des te meer: daar geldt zij als een van de beste schrijvers van korte verhalen uit de Amerikaanse literatuur. In het korte verhaal dat we lezen en samen bespreken, zal zichtbaar worden hoe religie en literatuur een krachtige mix kunnen vormen. De katholieke O’Connor sleept je, dankzij haar beeldende stijl, mee in haar soms bizarre verhaalwereld, om je achter te laten met vragen waarover je niet een twee drie bent uitgedacht.
Docent : Tjerk de Reus
Tijd: 31 oktober
,19.30 – 21.45 uur.

 

Amos

Amos wordt rond 750 v. Chr. weggeroepen uit zijn boerenbestaan in Tekoa in het Zuiden om in het Noordrijk de sociale wantoestanden aan te klagen. Hij hekelt de schijnvroomheid en laat zien dat God zich in de geschiedenis heeft laten kennen als een God die het opneemt voor de zwakken. Het Bijbelboek Amos is poëzie! Vandaar dat we met gehulp van o.a. enkele andere gedichten willen doordringen in het gedachtegoed van Amos. Hij zal blijkten uiterst actueel te zijn.

Docent: Peter Vermaat
Tijd: 14 en 21 november ,19.30 – 21.45 uur.

Miraslov Volf over geven en vergeven.

Als jongentje van twaalf wordt Miraslov in een smerige straat in de Kroatische stad Novi Sad gegrepen door de theologie. Hij verslindt het ene theologische boek na het andere. Het werd het begin van de weg naar een professoraat theologie aan de universiteit van Yale. Hij geldt als één van de belangrijkste theologen van nu. In twee avonden bespreken we zijn boek ‘Onbelast’, een verfrissend onderzoek van twee kernelementen van het christelijke geloof :geven en vergeven dat tegelijk ook een introductie is op het christendom.

Docent : Adri Terlouw
Tijd : 7 en 28 november, 19.30 – 21.45 uur.

 

Alle thema –avonden worden gehouden in de Kurioskerk, Julianalaan 38.
Kosten: € 15,00 per avond (inclusief consumptie in de pauze en cursusmateriaal)

Aanmelden: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.